Чому ортопедичні матраци потрібно обирати з обережністю

Під час сну, на який припадає ¼ частина нашого життя, тіло повинно розслаблятися і відпочивати, а мозок — переробляти інформацію. Якість відпочинку насамперед залежить від зручності положення.

Важливо!!!Незручна поза під час сну сприяє посиленню проблем опорно-рухового апарату.

Для забезпечення тілу зручного положення слід використовувати ортопедичні матраци. Сучасні виробники гарантують високу якість і безсумнівну користь.

Шкода неправильного положення для сну

Якщо матрац підібраний неправильно, тоді є ризики недосипання і головного болю. Виріб, виготовлений з неякісного матеріалу, може стати причиною розвитку серйозних алергічних реакцій.

Надмірно жорстка або дуже м’яка основа спального місця призводить до того, що на хребет припадає непотрібне навантаження. Недорогий матеріал, з якого виготовлений матрац, не вентилюється і накопичує запахи. Це призводить до розмноження патогенних бактерій.

Неякісний пружинний блок призводить до того, що з часом на матраці з’являються западини. Мінусом також є мала місцева податливість — виріб не підлаштовується до вигинів людського тіла, забезпечуючи низький рівень комфорту.

Грамотно підібрана основа для сну не зцілить і не вилікує захворювання опорно-рухового апарату, але допоможе зберегти здоров’я, попередивши розвиток будь-яких дисфункцій.

Якісний ортопедичний матрац:

  • позбавляє дискомфорту, який супроводжує неправильне положення під час сну;
  • покращує загальне самопочуття, відновлюючи кровообіг;
  • запобігає появі та прогресуванню захворювань хребта.

Ортопедичним називається матрац, що дає змогу хребту залишатися в прямому положенні протягом усього відпочинку. Занадто м’яка основа прогинається, тому поперек опускається нижче рук і ніг, викривляючи хребет. Якщо матрац за вагою підібраний неправильно, то основа може виявитися дуже жорсткою, що також негативно позначитися на стані здоров’я.

У чому секрет вибору

Щоб вибрати ортопедичний матрац на сайті https://matrasin.kiev.ua/ua інтернет магазину «Матрасін», що відповідає вимогам і очікуванням, слід попередньо ознайомитися з основними критеріями:

  1. Вік. З роками людині потрібен більш м’який матрац для сну. Від 0 до 3 років — кокосова койра високої жорсткості; від 3 до 7 років — латекс або пінополіуретан середньої і високої жорсткості; старше 12 років — незалежний пружинний блок за рекомендаціями лікаря-ортопеда. Дорослим можна обирати ступінь жорсткості, ґрунтуючись на стані хребта і враховуючи власні побажання.
  2. Вага. Люди з масою тіла від 60 до 90 кг можуть вибирати матрац на власний розсуд. Якщо вага перевищує 100 кг, то виникає необхідність у придбанні більш жорсткої моделі, інакше можливе порушення циркуляції крові, защемлення нервових закінчень. За дефіциту маси тіла рекомендується віддавати перевагу м’якшим моделям. В іншому разі можливе перенапруження м’язів плечового або поперекового відділу, набряки й оніміння, спричинені порушенням кровообігу.
  3. Наявні захворювання. Під час вибору враховувати потрібно патології хребетного стовпа. У разі викривлення постави потрібна жорстка основа, у разі порушення грудного або шийного відділу — середня, у разі дисфункцій поперекового відділу — м’який матрац.

Під час вибору також слід враховувати характеристики наповнювача. Залежний пружинний блок коштує дешевше, але має масу недоліків (мінімальний ортопедичний ефект; при натисканні на один бік в рух приходять 2/3 матраца). Незалежний пружинний блок коштує дорожче, не створює «ефекту гамака» і відрізняється точковою підтримкою.

Латексні матраци виготовлені з екологічно чистого матеріалу, який вирізняється еластичністю і пружністю. Виріб із соку каучуконосної гевеї не вбирає вологу і запобігає розмноженню пилового кліща. Популярний також пінополіуретан, який є синтетичним матеріалом. Відрізняється довговічністю та еластичністю і має суттєвий недолік у вигляді вбирання вологи.

Кокосова койра має хорошу повітропроникність, має стійкість до гниття і утворення цвілі. Недолік полягає в крихкості. Найсучасніший наповнювач — піна з ефектом пам’яті Memory Foam. Цей варіант має м’який і обволікаючий ефект, відрізняючись довговічністю.